Introduction

Waarborgfonds Saneringskredieten neemt risico weg bij gemeenten

Waarborgfonds Saneringskredieten neemt risico weg bij gemeenten

Het Waarborgfonds Saneringskredieten (Wsk) is opgericht om het inzetten van saneringskredieten aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor gemeenten. Dit doet het Wsk door borgstellingen af te geven. Het Wsk neemt hiermee het risico voor gemeenten weg. 

90% van de gemeenten maakt gebruik van saneringskredieten

Het Wsk heeft onderzoek gedaan naar de inzet van saneringskredieten per gemeente. Aan deze inventarisatie hebben de kredietbanken en een groot aantal gemeenten meegewerkt. Hieruit is naar voren gekomen dat 90% van de gemeenten saneringskredieten inzet als oplossing in een schuldhulpverleningstraject. Op 1 april 2023 heeft de NOS op hun website en in het journaal hier aandacht aan besteed.

Verstrekking saneringskredieten per gemeente:

Van de 342 gemeenten verstrekken 306 gemeenten saneringskredieten en van deze gemeenten zijn inmiddels 83 bij het Waarborgfonds aangesloten. Slechts 22 gemeenten verstrekken (nog) geen saneringskredieten (waarvan 9 het momenteel wel overwegen). En van 14 gemeenten is het onbekend.

De afgelopen jaren zijn veel gemeenten gestart met het inzetten van saneringskredieten. Dat er inmiddels zoveel gemeenten gebruikmaken van saneringskredieten is een opsteker voor zowel schuldeisers als hulpvragers. 
Zowel de hulpvrager met schulden als de schuldeiser heeft baat bij een saneringskrediet. 

Het geeft beide partijen meteen duidelijkheid. Daarnaast geeft het de hulpvrager sneller zicht op een schuldenvrije toekomst. En voor schuldeisers is een saneringskrediet ook veel minder bewerkelijk. 

Ruimte voor extra saneringskredieten
Een interessante vervolgvraag zou zijn hoeveel saneringskredieten gemeenten verstrekken en hoe dat zich verhoudt tot het totaal aantal mensen met problematische schulden in de gemeente. In de vele gesprekken die wij afgelopen tijd met gemeenten hebben gevoerd kwam naar voren dat sommige gemeenten saneringskredieten nog beperkt inzetten. En dat gemeenten nog huiverig zijn om het instrument te gebruiken, of โ€“ en dat speelt misschien nog wel vaker โ€“ er is onbekendheid bij medewerkers. En onbekend maakt onbemind. Belangrijk dus om in alle lagen van de organisatie te blijven benadrukken dat het saneringskrediet rust en ruimte biedt aan mensen met schulden รฉn dat een gemeente dit instrument risicovrij in kan zetten. 

Ziet u nog andere oorzaken van het beperkt inzetten van saneringskredieten? Laat het ons vooral weten!